AKVARIJ MESECA JUNIJA 2005

 

slika celega akvarija

 

 

Osnovni podatki
Dimenzije: D-160 cm x G-65/48 cm x V60 cm - bruto volumen 586 litrov
Zagon akvarija: 1 februar 2004
Razsvetljava: 2 x 250 W HQI 16.000K + 2 x T8 36W - skupaj 572 W
Cirkulacija v akvariju:1x Tunze Stream (3500 do 11000 litrov/h), 1 x NJ 1200
Pretok akvarij-sump: 1 x Eheim 1250
Filtracija: Jaubertov plenum, živeče kamenje 45 kg, DIY penilnik
Dodajanje kalcija: DIY Ca Co2 reaktor
Sump:  cca 25L , Refugij: cca 60L (protifazno nočno osvetljevanje zaradi stabilizacije ph-ja
Vzdrževanje: menjava 30 litrov vode enkrat tedensko.
Stalna pasivna uporaba 4dcl aktivnega oglja
 

 

 

 

 

 

 

Predstavitev:

 

Opisan akvarij je spada med tropske morske akvarije. Večji dela akvrijskih nevretenčarjev predstavljajo trde korale, od tega je večina tipa SPS, nekaj je tudi LPS koral. Seveda se najde kar nekaj vrst mehkih nevretnčarjev, med njimi tudi dve anemoni. Akvarij gosti še 17 rib, 5 školjk tridacna, par rakcev samotarčkov, ter dva kačjerepa.


Akvarij je narejen po naročilu v podejtju Aquarienbau-Lange iz Lemga(Nemčija). Izdelan je iz 12mm stekla z zadnjo, sprednjo in sredinsko ojačitveno letvico. Sprednje steklo je izbočeno. V srednjem delu je akvarij "debel" 65cm ob obeh straneh pa se zoži na 48cm. V desnem kotu dna sta narejeni dve odprtini za bulkhead 32mm(odtok vode) in 25mm(dotok vode). Akvarij je  postavljen na kovinsko ogrodje, ki je na zadnji strani pričvrščeno na nosilni zid, spredaj pa je na štirih snemljivih kovinskih nogah.
Zasnova akvarija je nastala na podlagi dveletnih izkušenj z starim "testnim" morskim akvarijem, ter želja in možnosti za ta nov akvarij. Kljub večmesečnem načrtovanju, ter razmišljanju se še vedno najdejo stvari, ki bi jih sedaj spremenil. Akvarij je postavljen v kuhinji mansardnega stanovanja. Ker je odprtega tipa - brez pokrova dnevno izhlapi cca 5L vode, poleti pa do 10L. V poletnem času je stanovanje klimatizirano na 24 stopinj a se kljub temu temperatura vode dvigne do 29 stopinj.


 


Slike akvarija

 


 


Zgodovina akvarija:

 

Akvarij je bil napolnjen z vodo 1.februarja 2004. Pred tem sem v na dno postavil Jaubertov sistem filtracije. Za spodnjo plast sem uporabil domači školjčni pesek, zgornja stran pa je bila deloma pobrana iz starega obstoječega akvarija, delno pa iz drugega že 2 leti starega akvarija. Dodal sem cca 100L stare utečene vode, ter dolil novo vodo. Po dveh dneh ko se je tako temperatura vode stabilizirala, motnost vode zmanjšala sem dodal cca 8kg novega živečega kamenja, par jadranskih kozic, rakcev samotarčkov ter enega klovna.

V prvem mesecu dni so šle faze ciklanja po zaslugi utečene vode, živečega kamenja, ter živega peska pospešeno mimo in čas je bil da počasi prenesem vsebino starega akvarija v novega. Med prenosom sem opravil še dezinfekcijo vsega zaradi planarijev. Rast alg so učinkovito zatirali rakci samotarji, dobili pa so tudi pomoč modrega kirurga.
Marec 2004. 

Alge Caulerpe so hitro rasle, parametri vode so se izboljševali, dodal sem manjkajočo vodo, sump in prvič speljal vodo iz akvarija. Moral sem predelati Durso preliv, da je postal tišji. Dodal sem penilnik na leseni razpršilec.

Stanje april 2004

Počasi sem preselil korale iz starega akvarija v novega.Pri tem sem vse dezinficiral z flatworm-exit-om da sem odstranil večino planarijev. Prenesel sem še Tunzejev penilnik ter Ca Co2 reaktor.


Stanje maj 2004

Prvi izlet na Dunaj kjer sem nabavil par novih fragov. Planarija ni bila100% uničena potrebno je bilo dodatno "zaplinejvanje" celotnega akvarija... Cilj dosežen žrtev je bil tudi rostratus.

Stanje julija 2004

Korale rastejo, začel sem experimetirat z zeo dodatki. Prvi rezultati z močno nižjimi dozami od priporočenih so dali pozitivne rezultate. Barve so se izboljšale.

Stanje septembra 2004

Po mesecu in pol uporabe zeo dodatkov sem experiment opustil zaradi negativnih vplivov na določene trde korale.Predvsem na LPS ter nekatere akropore, ki so začele propadati.

Stanje novembra 2004

Korale so se popravile, učinek zeo dodatkov na barvah je še viden. Treba bo poizkusiti še enkrat a takrat bolj previdno. Od  Marka Jevška sem dobil v čuvanje prelepe frage iz ZDA. Po razmisleku sem jih nalepil na plastične palčke in dobil zanimivo a zelo drago ikebano. No fragi so se prijeli in zelo dobro rasli do februarja 2005 ko so"čudežno" izginili in se pojavili v akvariju pri Mark-u Jevšku...

Več mesecev sem ugotavljal, da bi lahko z boljšo postavitvijo živečega kamenja mnogo izboljšal razmere v akvariju. Hotel sem tudi dodati še 15kg živečega kamenja a zaradi "nerodne" postavitve ni bilo prostega mesta za novo kamenje. Prav zato sem se odločil in skoraj vse kamneje prestavil v dodaten zunanji akvarij, medtem ko se dodeloval notranjost večjega. Po 3 dneh je bilo delo zaključeno in z postavitvijo sem še danes zelo zadovoljen. Konec marca sem zamenjal HQI žarnice z novimi 16.000K. Svetloba je dosti boljša, določeni tipi trdih koral so začeli neverjetno hitro rasti in od takrat imam stalne težave zaradi prenizke koncentracije Kalcija v akvarijski vodi.
Slika posneta konec maja 2005 kaže obstoječe stanje v akvariju.
Pretok vode je dosti boljši, čeprav me čaka še izdelava horizontalno/vertikalnega noslica za črpalko stream, ki bo postavljena v sredini akvarija zadaj. Na ta način se bom znebil črpalke NJ1200, pretok po akvariju pa bo dosti boljši

 

Prebivalci akvarija:

Ribe

1 x modri kirurg

 Zebrasoma Xanturum


4 x rumeni gobiji 1 skupen par

Gobidon okinawae

1 x kljunata riba

 Chelmon rostratus

2 x zelena gobija 

 Amphiprion ephippium

2 x rumenorepi azurni gospici - par

Chrysiptera parasema

5 x modri kromisi

Chromis viridis

2 x klovenski ribice - par

Amphiprion ocellaris

 

Ko bo čas se bo pridružil še:

belogrli modri kirurg

Acanthurus leucosternon, 


Nevretenčarji  SPS

V akvariju je našlo dom več 10 trdih koralnjakov tipa SPS z majhnimi polipi.  Sem spada okrog 9 vrst montipor, 5 vrst montipor digitat, okorg 30 vrst akropor, dve seriatopori hystrix, par vrst pocilopor, par vrst stylopor, dva favitesa, poritesi, skupaj okorg 50 vrst.


Nevretenčarji  LPS

Dve vrsti fungij, 3 vrste favij, euphyllia...


Mehki nevretenčarji

Sem bi štel dva tipa anemone Quadriciolor, par vrst mehkih nevretenčarjev iz rodu diskusom, par pahiclavularij, več kot 15 vrst zooanthusov oziroma palitoy, dve vrsti xenij, sinularijo.

 

 

Ostalo:


Tehnika

Za kroženje vode v akvarijski posodi je namenjena Tunze Stream črpalka z močnejšim transformatorjem. Dodatno ji pamaga še črpalka MaxiJet NJ 1200. Izmenjava vode med sumpom in glavnim akvarijem poteka z pomočjo črpalke Eheim 1250. Dodatna 600L/h črpalka skrbi za izmenjavo vode med algnim filtrom in sump-om. Za algnim filtrom stoji posoda za RO vodo z volumnom  30L v kateri je črpalka, ki so po potrebi vključuje s pomočjo plovnega stikala v sump-u.


pod akvarijem levo - Ca Co2reaktor

pod akvarijem sredina - refugij

pod akvarijem desno - sump z DIY penilnikomDIY - naredi sam in privarčuj...

Ker je cena opreme vrtoglavo visoka sem se v času ukvarjanja z morsko akvaristiko lotil samoizdelave določenih naprav. Izdelal sem polkrožne stene za prelive, pleksi sump, pleksi refugij, zeovit reaktor, Ca co2 reaktor v zadnjem času tudi velik in zmogljiv penilnik. V DIY varianti je bil izveden tudi podstavek oziroma omara akvarija.


Osvetlitev

Osvetlitev glavnega akvarija je izvedena z pomočjo AquaMedic reflektorja z dvema 250W 16.000K žarnicama (reflektor je sposojen od Marka Jevška). Dodatne so še dve T8 39W cevi. Cevi so vključene od 7h pa do 21h, HQI žarnice pa od 11h do 20h. V refugiju imam power compact osvetlitev izvedeno z dvema cevema z 54W. Vse luči se krmilijo preko 3 kanalne stikalne ure. Koncem meseca marca sem zamenjal obe žarnici HQI in od takrat imama težave z vsebnostji Ca v vodi, saj se je zaradi pospešene rasti pokazala tudi večja potreba po kalciju.


Filtracija

Filtracija je zasnovana na Jubertovemu planumu, živem kamenju ter močnem penilniku.


Razmnoževanje in rast

V akvarij se vedno nekaj dogaja. Tudi ribe so dokaj aktivne. Klovna vrste ocellaris imata na vsake 10 dni ikre, sledijo modre gospice, rumeni gobiji, ter seveda kozice.
Od obeh vrts anemon Quadricolor se letos pridelal že 5 klonov. Z rastjo se povečujejo kolonije mehkih kot tudi trdih koral. Stalno opažam gnezda polžev, razmnožujejo pa se tudi črvi cevkarji.


Hranjenje

Dnevno dodam za 1/4 čajne žlice hrane v lističih ali hrane v granulah. Vsah tretji do četrti dan nahranim rostratusa in ostale ribe z dvema kockamam zmrznjene hrane (hrano odmrznem, precedim pod tekočo vodo in dodajam z pipeto). Vsakih 10-14 dni nahranim fungio obe anemone ter kačjerepa.
 

Parametri


temperatura trdota Kalcij NO3 PO4 gostota
26-29°C 8-10
380-420 0.5 0 1,026


Vzdrževanje

Akvarij "pregledujem" vsaj 2x dnevno. Zjutraj ko opravim hiter pregled celotnega sistema in prebivalcev, ter zvečer ko odpravim določene nepravilnosti oziroma izvedem potrebne spremembe in modifikacije. Tedensko zamenjam približno 30L vode, očistim zgornji del penilnika ter notranjo stran sprednje in bočnih stekel. Po potrebi dolivam tudi vodo v RO posodo. V akvarijsko vodo ne dodajam nobenih dodatkov razen  kalcija in magnezija preko Ca Co2 reaktorja. Ob tedenski menjavi vode izmerim Kh, Ca in Mg. Ph-ja ne merim.


Zaključek,  ugotovitve in načrti

Z delovanjem akvarija sem v splošnem zadovoljen. Zaradi hitre rasti trdih koral imam stalno pomankanje kalcija, v zadnjem času so se mi razbohotoile cyano, vendar sem ugotovil, da je to verjetno posledica 4 leta stare RO enote. V kratkem se bom spet lotil eksperimenta z Zeo dodatki. Dokončati je potrebno penilnik, horizontalno-vertikalni rotator za stream, krmilnik za akvarij, ter v sodelovanju z Tomažem Pečanom nov kombiniran HQI/T5 reflektor.
 

Slike prebivalcev


Zahvala
Zahvalil bi se Tomažu Pečanu, Bojanu Jerini, Marku Jevšku, Andreju Krašni, ter vsem ostalim morskim akvaristov, ki ste z svojimi predlogi in mnenji sodelovali pri nastajanju akvarija.

 

Napisal  Dejan Škrinjar, 7.6.2005

diskusiji se lahko priključite tukaj: