AKVARIJ MESECA JUNIJA  2006

 

- Osnovni podatki -

Dimenzije: 150 cm x 50 cm x 50 cm,  bruto volumen 375 litrov

Ureditev akvarija: 31 avgust 2005

Razsvetljava : 6 x 54W T5

Pretok: 2x Tunze Stream 6060, 1x Hydor L35 1200l/h
Filtracija Berlinska metoda, živeče kamenje 50 kg,
BK 250 penilnik
Vzdrževanje: tedenska menjava 30  litrov vode

 

 

Začetki

 

Akvaristika me je zanimala od vedno, ampak zaradi vseh drugih hobijev, ki jih tu ne bom našteval, se v te vode nisem nikoli podal. Vse dokler se nisem preselil in že pri postavitvi bivalnega prostora namenil prostor tudi akvariju. Na začetku je bil sicer mišljen sladkovodni a ko sem prvič zagledal v živo morskega, je bila odločitev na dlani. Moja velika napaka je pa bila, da se nisem o tem prelepem hobiju skoraj nič pozanimal pred vsakršnim nakupom. Tako sem nabavil posodo navedenih mer ki je za moje potrebe nekoliko neugodna. Akvarij je namreč viden z obeh strani tako da bilo mnogo bolje če bi bil vsaj 10 cm višji in daljši (glede na to da prostor to dopušča) - bo naslednji sigurno večji.

 

Naso elegans

 

Razsvetljava

 

Originalen pokrov sem seveda odstranil in nad akvarijem sedaj visi 6*54W T5. Luči imam sicer namen še letos zamenjati za 7 ali 8 80W.

 

Pretok

 

V morskem akvariju je pretok zelo pomemben. Temu sem namenil dve črpalki, ki to nalogo kar dobro opravljata. V prihodnje imam namen dodati še vrtenje le teh, da bom dosegel še tiste "mrtve" predele, ki sedaj nimajo dobrega pretoka s tako postavitvijo črpalk.

 

Pogled z vrha

Filtracija

 

Filtracijo v akvariju sem uredil po Berlinski metodi s tanko plastjo peska. Če, oziroma ko bom postavljal nov akvarij, se bom verjetno odločil enako, mogoče še več kvalitetnega živega kamenja in nekoliko manj peska. Manj peska pa zato, ker bi ga lahko lažje zamenjal, ko ga prerastejo koralinske alge.

 

CaCO2 reaktor

 

Kalcijev reaktor sem si izdelal sam, malo zaradi cene, malo zaradi tega,  ker mi je všeč ustvarjat. Glede delovanja ne morem reči še ničesar, ker je naprava še v fazi nastavljanja. No, naj povem še to, da je reaktor izdelan na osnovi Bojanovega članka in načrta z majhnimi lastnimi dodelavami.

 

 

 

 

CaCO2 reaktor

 

ROWA reaktor

 

Ker sem imel do nedavnega Po4 kar visoko in sem imel že nekaj časa na "skladišču" ROWA medij, sem se odločil za izdelavo reaktorja za odstranjevanje fosfatov. Ker je namreč zaželjen majhen pretok preko medija in menjava mora biti dokaj enostavna sem prišel na idejo izdelati to malo "napravco", katera mi vse to tudi omogoča. Trenutno uporabljam 1.5 dcl medija in na izhodu reaktorja po zadnjih meritvah je rezultat 0.00 Po4.

 

ROWA reaktor za odstranjevanje fosfatov

 

Penilnik

 

Odločil sem se za zmogljiv, če ne kar prezmogljiv penilec za moj sistem. To je BK250 zunanji model. Z njim sem seveda zelo zadovoljen, moram pa priznati, da sem porabil kar precej časa preden sem se ga navadil - naučil uporabljati. V zadnjem času mi pridela do dva litra rjave tekočine na teden pri nastavitvi na ne preveč suho "skimanje". Je pa naprava tako zmogljiva da "skima" kar sproti, namreč zadnje štiri mesece mi izmeče peno samo še po hranjenju, preostali del dneva je pene zelo malo. Upam, da mi bo v prihodnje to dovolilo tudi kakšno ribico več, brez da bi izgubljal na  barvitosti koral in kvaliteti vode.

 

 

              

             Penilnik BK 250

 

 

 

 Doma izdelan zbiralnik

 

 

Parametri vode

 

Temperatura:  25-27 C

Slanost:  1.026

PH:  8.0 - 8.3

Ca:  420 mg/L

KH: 11-12 dKH

Mg:  1300 mg/L

PO4:  0.02 mg/L

NO3:  neizmerljivi

 

 

Prebivalci

 

 

Ribe:

1 Zebrasoma flavescens - Rumeni kirurg

1 Naso elegans

2 Amphiprion ocellaris - Klovnska ribica

1 Chrysiptera cyanea - Hudičeva gospica

Kar se pa tiče koral, so to v glavnem SPS iz rodu acropor, ena montipora in dva LPS-a Euphilijo in Favites. Montipora mi že več časa ne uspeva najbolje, nima barve oz. je svetlo rjava in ne raste, lepo pa mi uspevajo Acropore.Odkar sem uspel znižati fosfate je opaziti rast na skoraj vseh primerkih in tudi barve se izboljšujejo. Bo pa potrebno še kar nekaj časa, da se bom lahko z barvami tudi malo pohvalil.

 

 

.

 

Vzdrževanje

 

Redna tedenska menjava 30 l vode z Tropic marin-ovo soljo, občasno sesanje peska, enkrat mesečno ob menjavi vode posesam usedline v zbiralniku in to bi bilo poleg hranjenja vse. Seveda se vsak dan najde še kaj za postorit, ampak tega ne štejem med vzdrževanje ampak pod točko veselje do hobija.                     

Ribe hranim enkrat dnevno (enkrat na teden post) z kocko artemije, ter za posladek list solate ali radiča.

 

 

 

Glede na to, da sem v tem prelepem hobiju tako malo časa, sem z stanjem v akvariju zaenkrat kar zadovoljen, da mi je uspelo iz nule postavit tak akvarij, pa se moram zahvaliti vsem, ki ste mi tako ali drugače pri tem pomagali, ker sam tega ne bi nikdar zmogel. Imen ne bom navajal, ker ste mi  hote ali nehote pri tem pomagali vsi po malem. ZAHVALA gre torej vsem članom SLOREEF-a !!!

 

 

 

 

Opis pripravil:  Makuc Sergej

Diskusija