Moj akvarij - Borut - 280x100x100cm - 2800L

Opisi, ciklanje in ostali zanimivi dogodki iz akvarijev naših članov

Re: Re: Moj akvarij - Borut - 280x100x100cm - 2800L

OdgovorNapisal/-a Borut dne 10 avg 2012 15:09

Bojan Napisal/-a:Ali si meril Ca in KH?

Pogosto se kaj pokvari ravno takrat, ko te ni doma.

Meril sem Kh 6.1dkh. Kalcija nisem utegnil, ker sem moral v Brezovico po novo črpalko.

Zanimivo, da ravno, ko si odsoten... :?
Uporabniški avatar
Borut

Št.: 3221
Kraj: Ajdovščina, Selo
Izkušnje: Morska akv. od 2001

Moj akvarij - Borut - 280x100x100cm - 2800L

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 11 avg 2012 12:58

Do okvar opreme res najpogosteje pride takrat,ko je najmanj treba.

Še dobro, da imaš še druge sisteme dodajanja Ca in KH, ki tako ni padel pod kritično mejo.
Uporabniški avatar
Bojan

Št.: 9308
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Borut dne 11 avg 2012 13:23

Bojan Napisal/-a:Do okvar opreme res najpogosteje pride takrat,ko je najmanj treba.

Še dobro, da imaš še druge sisteme dodajanja Ca in KH, ki tako ni padel pod kritično mejo.

Res je, tokrat mi je korale rešil GHL profilux dozirne črpalke.
V bistvu nikoli nisem povsem zaupal samo CaCO2 reaktorju. Tukaj je lahko več različnih napak in okvar, čeprav do sedaj samo to, razen pred štirimi leti, ko mi je spuščalo pol jeklenke plina CO2 v še 720l akvariju v stanovanju. Zgodilo se je zvečer ob filmu. Opazil sem pa zaradi težjega dihanja...

Včeraj sem zamenjal HQI sijalke, tokrat z 14000K.
Uporabniški avatar
Borut

Re: Moj akvarij - Borut - 280x100x100cm - 2800L

OdgovorNapisal/-a Zakl dne 12 avg 2012 15:16

Upam, da se je stanje v akvariju umirilo in da nebo več novih presenečenj...upam da bo od sedaj naprej šlo samo še na boljše!
Zakl

Št.: 271
Kraj: Vipava
Izkušnje: sl. akv. 2, morska 0 let

OdgovorNapisal/-a Borut dne 13 avg 2012 21:04

Zakl Napisal/-a:Upam, da se je stanje v akvariju umirilo in da nebo več novih presenečenj...upam da bo od sedaj naprej šlo samo še na boljše!

Ja upam... Stanje kaže, da so ribice izven nevarnosti...vsaj trenutno.

Zanimivo mi je pa, da sta prav diacanthus in rostratus najbolje preživljala epidemijo, ki sta po mojem mnenju ene med najbolj zahtevnimi in občutljivimi ribami. Delovalo mi je kot, da se jih ni dotaknilo.
UV ne uporabljam več, Ozon še vedno in prav tako zdravila.
Uporabniški avatar
Borut

OdgovorNapisal/-a Dark dne 14 avg 2012 10:14

Borut Napisal/-a:Včeraj sem zamenjal HQI sijalke, tokrat z 14000K.

Me veseli, da HQI svetila dobro služijo svojemu namenu.

Borut Napisal/-a:Meril sem Kh 6.1dkh. Kalcija nisem utegnil, ker sem moral v Brezovico po novo črpalko.
Zanimivo, da ravno, ko si odsoten... :?

V akvariju se stalno nekaj dogaja. Ko smo doma, problem hitreje opazimo in ga običajno hitro odpravimo. Ob naši odsotnosti je drugače in posledice so lahko dosti hujše. Zato naj za akvarij v tem času, če je le mogoče, skrbi izkušen akvarist (avtor Clownfisch). Primer: v času moje odsotnosti so se iz GHL-ove dozirne črpalke snele cevčice celo dva krat, ko sem bil doma pa nikoli. Zato sem Marka J. poprosil, da tedensko meri še parametre. Tako se možnost za tragedijo zelo zmanjša...

Borut Napisal/-a:Zanimivo mi je pa, da sta prav diacanthus in rostratus najbolje preživljala epidemijo, ki sta po mojem mnenju ene med najbolj zahtevnimi in občutljivimi ribami. Delovalo mi je kot, da se jih ni dotaknilo.

Zelo nenavadno. Da bi poginili klovni..., ne pa pavji cesarček in kljunasta ribica? Ko sem lansko leto imel podobne težave (vnos obolele ribice), mi je najprej poginil pavji cesarček, nato modri kirurg (ribici, ki sem ju gojil več kot pet let),..., klovnček pa je še kako preživel... in morda v tvojem akvariju živi še danes?
Uporabniški avatar
Dark

Št.: 1400
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Borut dne 14 avg 2012 11:04

Saj mi je akvarij kontroliral Skimmer, pa tudi naredil meritve. Tudi sporočil mi je, da je Kh nekoliko nizek. Torej je pač malo nizek in tam je ostal. Po petih dneh do vrnitve iz dopusta je pa kar padel. Verjetno se je črpalka pokvarila dan pred Skimmerjevo meritvijo, kar nikakor ni mogel opaziti...

Klovni so se borili do zadnjega, kot tudi tvoj. Okrog škrg so bili nekoliko napihnjeni. Umrli so vsi razen dva oranžna, ki sta bila te vrste samo dva.

Diacanthus in Rostratus sta edina ves čas jedla in normalno dihala. Očitno sta občutljiva prav na vse razen škrgnih parazitov.

Nobena od rib ni imela pikic oz. parazitov po telesu. Pikice ima sedaj Strigosus, vendar ni hudega...
Uporabniški avatar
Borut

OdgovorNapisal/-a Dark dne 14 avg 2012 12:36

Borut Napisal/-a:Saj mi je akvarij kontroliral Skimmer, pa tudi naredil meritve. Tudi sporočil mi je, da je Kh nekoliko nizek. Torej je pač malo nizek in tam je ostal. Po petih dneh do vrnitve iz dopusta je pa kar padel. Verjetno se je črpalka pokvarila dan pred Skimmerjevo meritvijo, kar nikakor ni mogel opaziti..

Sam imam zadevo urejeno tako: MarkoJ mi sporoči parametre, sam pa nato s pomočjo GHL-ovega računalnika - po potrebi - spreminjanjam doziranje elementov. Seveda pa je to mogoče le, če uporabljaš Ballingovo metodo.

Borut Napisal/-a:Klovni so se borili do zadnjega, kot tudi tvoj. Okrog škrg so bili nekoliko napihnjeni. Umrli so vsi razen dva oranžna, ki sta bila te vrste samo dva.
Diacanthus in Rostratus sta edina ves čas jedla in normalno dihala. Očitno sta občutljiva prav na vse razen škrgnih parazitov.

Škoda, ribica je bila stara vsaj 8 let in je preživela vse 'viharje' v mojih obeh akvarijih. Vendar kaj hočemo, tako pač je... Sem pa vesel, da sta preživela pavji cesarček in kljunasta ribica.
Uporabniški avatar
Dark

OdgovorNapisal/-a Borut dne 17 avg 2012 16:12

No pa mi je le uspelo obdržati vsaj nekaj ribic (20), ki so spet v dobri formi.... :)
So pa z manj ribicami postale korale zelo intenzivnih barv brez kakšnega koli truda. Ampak, to ni to... kot pravi Dark, rib mora biti veliko. Akvarij kot je sedaj, je dolgočasen.
Čez mesec bom poskusil z novimi ribicami. Tokrat bo med njimi, kot mi je že svetoval Bojan, od 6 do 10 rumenih kirurgov. Dodal bom še okrog 3 Acanthuruse, nekaj Chromisov in Anthiasov in to bo to.
Uporabniški avatar
Borut

OdgovorNapisal/-a Skimmer dne 17 avg 2012 16:25

Osebno sem najbolj vesel za Vlamingija. Dobro, da nisi obupal, vem da je bilo res hudo, sem te videl... Pa so tu novi izzivi :D Jata enakih kirurgov zna biti res zanimiva, prostora bo dovolj.
Uporabniški avatar
Skimmer

Št.: 1088
Kraj: Nova Gorica
Izkušnje: 30 let, morska 3

OdgovorNapisal/-a Clownfish dne 18 avg 2012 13:28

Skimmer Napisal/-a:Osebno sem najbolj vesel za Vlamingija. Dobro, da nisi obupal, vem da je bilo res hudo, sem te videl... Pa so tu novi izzivi :D Jata enakih kirurgov zna biti res zanimiva, prostora bo dovolj.

Pred leti je imela Xenija jato majhnih rumenih kirurgov. Izledalo je res lepo. A so bili mladi in majhni. Ne vem kako se razumejo potem ko malo zrastejo?
Uporabniški avatar
Clownfish
Administrator

Št.: 8154
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 12let, morska 9let

OdgovorNapisal/-a Dark dne 18 avg 2012 15:24

Borut Napisal/-a:Čez mesec bom poskusil z novimi ribicami. Tokrat bo med njimi, kot mi je že svetoval Bojan, od 6 do 10 rumenih kirurgov. Dodal bom še okrog 3 Acanthuruse, nekaj Chromisov in Anthiasov in to bo to.

Tvoj načrt mi je všeč. Tudi sam poskusil s tremi rumenimi kirurgi, a neuspešno. Starega rumenega kirurga sem preselil v novi akvarij in še isti teden kupil dva nova. Eden od njih je bil, kot kaže, bolan in je izginil že prvo noč. Med preostalima kirurgoma je bila harmonija le dva tedna. Nato je 'staroselec', sicer manjši, začel neusmiljeno preganjati 'novinca' in mu popolnoma razcefral hrbtno plavut in ga celega porezal. Ubožca sem komaj uspel rešiti gotove smrti. 'Zmagovalec' je nato na smrt preganjal vsako novo ribo, zato sem ga dal za mesec dni v 'prevzgojo' v VF. Danes je izjemno krotka ribica. Menim, da je lahko le istočasni nakup 6 do 10 kirurgov 'zmagovita' kombinacija. Veliko veselja želim tudi pri izbiri in nakupu treh Acanthurusov..., ali morda štirih?
Uporabniški avatar
Dark

OdgovorNapisal/-a Borut dne 19 avg 2012 10:55

Akvarij mi je uspelo postavit na odlično pot... Rešil sem se še ciano, ki jih je bilo kar nekaj ob obremebitvi sistema z zdravljenjem in pogini rib.
Preživele ribice so super kot tudi korale.

Spet sem imel majhno ali kot vzameš večjo neprigodo. Že nekaj časa opažam, da so koralinske alge močnejše od tkiva koral, ampak nikakor nisem mogel dobiti vzroka. Dokler me ni Clownfish opozoril, da ima težave v svojem akvariju z testom Ca. Torej sem preizkusil zanesljivost tudi mojega Ca testa. Ca v akvariju sem držal 470ppm in dejansko sem ga imel 540ppm. Mislim, da je tukaj vzrok preveč hitre rasti koralinskih alg in okvare dveh črpalk skimerja in dveh stream črpalk. Kalcij že počasi spuščam in o rezultatih poročam čez čas...
Uporabniški avatar
Borut

OdgovorNapisal/-a Borut dne 19 avg 2012 14:51

Še video trenutnega stanja. Video je slabši, ker je sneman z tel...
Uporabniški avatar
Borut

OdgovorNapisal/-a Skimmer dne 19 avg 2012 17:36

Super. Vidi se tudi, da si menjal žarnice HQI.
Uporabniški avatar
Skimmer

Št.: 1088
Kraj: Nova Gorica
Izkušnje: 30 let, morska 3

PrejšnjiNaslednji

Vrni se na Dnevniki naših akvarijev