Vstopam v svet morske akvaristike. Mislim, da sem že zasvojen s slano vodo in imam občutek, da stopam skozi vrata, ki dovoljujejo prehod samo v eno smer. Izkušenj, kar se morskih akvarijev tiče, pravzaprav nimam nič, nekaj malega izkušenj iz sladkovodne rastlinske akvaristike. Večino vsega, kar sem do zdaj izvedel o morski akvaristiki in kar mislim, da vem, sem prebral na tem forumu.
Upam, da mi bo vaše izkušnje uspelo uspešno prenesti v moj projekt. Upam tudi, da bodo kalvarije z algami, ciano b. in podobnimi nadlogami kratkotrajne in hkrati poučne za vse.
Torej, spodaj je nekaj skic, kako bo sistem postavljen v prostor. V bistvu gre za kotno postavitev v jedilnici, ki se odpre v dnevno sobo, ki je neposredno nasproti akvariju. Takoj ob jedilni mizi so vrata na balkon. Desno od akvarija pa je kuhinja.
Pri tej postavitvi je tudi že vgrajena klima idealno postavljena. Tudi prezračevanje zraka v zbiralniku je pri tej postavitvi najlažje urediti z montažo zračnika skozi zid.
Ta postavitev med vsemi možnimi variantami omogoča najboljši kompromis med estetiko in praktičnostjo, vsekakor pa je akvarij na tem mestu najbolj skrit pred direktno sončno svetlobo. Pomemben faktor je tudi hrup, ki ga mora biti v prostoru čim manj, zato bi rad omarico nekako zvočno izoliral. Na tej poziciji tudi miza tako nekaj zvoka razbije. Želim si namreč: not quiet, but silent system!?
Aja, pa žena tudi sprašuje, kako vsa ta voda smrdi

Kaj bo notri?
Nekako se nagibam bolj k ribjemu akvariju in posledično tudi korale ne bodo ravno ta najbolj zahtevne. Kljub temu bi poleg mehkih koral, kasneje le poizkušal s kakšnimi LPS in SPS koralami.
Svetloba?
Iz tega razloga nekako ciljam na ATI sunpower varianto 6x54 (odprt akvarij) ali podobna izvedba pri Reflekti (pokrit akvarij). Predvsem bi se rad izognil 'krsta' efektu z ogromnim debelim pokrovom, opremljenim z rolls royce turbo hladilnimi ventilatorji:)
Valovi?
Hmm, najverjetneje vortech + kakšna pumpa za 'tokove'. Povratna črpalka cca 1000-1500l/h v kombinaciji z 'coast to coast - Calfo' prelivom. Za tak način sem se odločil, ker omogoča 'silent' pretok vode in hkrati veliko varnost pred poplavami v primeru zamašitve ene od cevi. Tudi površinsko posnemanje vode je pri takem načinu preliva najbolj učinkovito.
Skimer?
TIH in učinkovit. A so ga že naredili?
Najverjetneje bi začel z Berlinsko metodo. Kakšno drugo mnenje in razlogi?
Zbiralnik - sump?
Po tem, kar vidim, kaj vse se skriva v vaših omarah pod akvariji, me je že zdaj strah. Kljub temu 'refugij' bo. Celotna spodnja posoda max 100l. Danes smo dobili obisk in sem malo pokazal skice. Sledil je komentar: A, super omarica pod akvarijem, bo lahko dala žena kaj notri! Ja, seveda

Še vprašanje za izdelavo preliva oz. izbire povratne črpalke. Katero izbrati za ta volumen akvarija (cca 300l)? Zanima me osnovni nivo gladine glede na rob akvarija, je 3 cm dovolj? Koliko pade nivo gladine v prelivu glede na osnovni nivo vode v akvariju pri vzpostavljeni nategi?
Za lažjo predstavo glej skice:
Luknje v overflowu so 4. Tri za pretok v sump in ena za povratno črpalko, skoznik fi 25mm.
Od tistih treh za odtok iz ogledne posode sem si zamislil sledeče dimenzije skoznikov:
-full siphon: fi 32mm
-open channel: fi 25mm
-emergency: fi 25mm
Ta preliv je povzet iz tega linka:
http://www.beananimal.com/projects/sile ... ystem.aspx
Nekdo na forumu ga je že omenjal.
Ima že kdo izkušnje s takim prelivom?
Forum berem že kar nekaj mesecev in sigurno ste kaj od mojih vprašanj že predebatirali. Ampak stvari je preveč, da bi vse takoj našel in dobil odgovor. Kljub temu se zanašam na vašo pomoč in sodelovanje v moji niti. Zato sprejemam kakršnekoli nasvete, ideje in komentarje.
Hvala za odgovore že vnaprej in lep pozdrav, Jože