Črv cevkar

črvi cevkarji, itd

OdgovorNapisal/-a Dado dne 31 jul 2006 13:09

V akvariju imam še dva črva Bispira sp. z mehko cevko in Protula bispiralis s trdo. Imam jih že več kot pol leta, prej pa sem imel še Sabellastarte sp.. Živita brez problema in ni bilo nikoli kakršnih problemov. Ko pa sem vstavil v akvarij še dotične črve, ti niso dočakali jutra. Kot sem že povedal sem nažalost prepozno opazil kako rakovica ravno dokončuje svoj obrok.
Očitno ta vrsta rakovicam še posebno diši, tudi zaradi svoje majhnosti. Najbolje je da jih damo na kako bolj varno mesto, ali da poplno eliminiramo rakovice in ostale potencialne plenilce.
Uporabniški avatar
Dado
 
Št.: 49
Pridružen: 26 nov 2004 12:02
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 31 jul 2006 22:54

Aleksander Napisal/-a:Po navedbah Andreja menda enaki kot tvoji. Ob nabavi je povedal, da si take vzel tudi ti.
Jaz imam kar nekaj vrst črvov cevkarjev in večina vrst mi lepo uspeva. Najverjetneje misliš na vrsto na sliki spodaj.
Slika

Gre za črve cevkarje Bispira sp. Možno da je to Bispira brunnea. Ta vrsta prihaja iz Karibskega morja in jaz sem jih kar veliko videl na plaži Maria la Gorda na Kubi.

Nabavil sem jih že dvakrat. Prvič jih je nekaj uničilo že prvo noč. Ostale so le razmetane cevke. Drugič sem jih naselil v refugi, kjer skoraj zanesljivo ni nobene rakovice. Vsak dan je izginilo nekaj črvov in ostale so le prazne tube. Zgoraj je slika, kjer se vidi da precej črvov že manjka. Danes ni nobenega več. Sumim, da so črve cevkarje požrli bodičasti črvi.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Aleksander dne 31 jul 2006 23:16

Šele natančnejši pogled na tvojo sliko kaže, da se na cevkarjih res pase vsaj 6 bodičastih črvov. :shock:
Uporabniški avatar
Aleksander
 
Št.: 883
Pridružen: 25 nov 2004 20:14

OdgovorNapisal/-a Romunov dne 01 avg 2006 10:00

Jaz na sliki vidim dve vrsti bodičastih črvov...
Uporabniški avatar
Romunov
 
Št.: 1428
Pridružen: 30 nov 2004 23:45
Kraj: Sv. Vid nad Ljubljano

OdgovorNapisal/-a Romunov dne 02 avg 2006 8:14

No, ker nihče ni nadaljeval, bom pa jaz.

Črvi, ki jih vidimo na sliki so verjetno vrsta iz rodu Eurythoe - zloglasni bodičasti črvi, ki je neuporaben izraz, saj je mnogo črvih bodičastih - v bistvu cel taksom Polychaeta.

Ti črvi so mnogokrat obtoženi, da "so pojedli mojo ribo/ježka/školjko/ženo", saj jih pogosto vidijo na ostankih le-teh. Po zdravi pameti pa to še ni dokončni dokaz, da so črvi pokončali žival! V naravi ni samo rastlinojed/mesojed, ampak je še cel kup različnih načinov prehranjevanja, eden od teh je mrhovinarstvo. Če povem še po domače, ti črvi niso pobili črvov, črvi so bili že oslabljeni (stres v najrazličnejših oblikah), in ko žival pogine, so ti "bodičasti črvi" zelo učinkoviti pri iskanju mrtvega tkiva, ker imajo receptorje prilagojene za iskanje točno teh.

Pa še v razmislek: če bi bili ti črvi predatorji, potem bi njihova populacija v akvariju nihala v odvisnosti s številom organizmov, ki jih prinesemo v akvarij - tako pa niha samo s funkcijo odvisno od vnosa hrane.
Uporabniški avatar
Romunov
 
Št.: 1428
Pridružen: 30 nov 2004 23:45
Kraj: Sv. Vid nad Ljubljano

OdgovorNapisal/-a Dean dne 02 avg 2006 10:45

Uff romunov hvala za to razmišljanje. Na prvi pogled res izgleda, da so oni krivi za ta pogin ... tako, da sem bil prav malo razočaran, saj sem nameraval nekoč v svoj nano dati tudi enega res lepega cevkarja. V podporo romunovu lahko povem, da imam v svojem nano akvariju kar nekaj teh bodičastih črvov in do sedaj mi še ni izginil nobel cevkar, ki je prišel k meni kot slepi potnik na živem kamenju ... zato upam, da mi tudi kakšen lepši ne bo ;-)
Uporabniški avatar
Dean
 
Št.: 814
Pridružen: 24 okt 2005 14:14
Kraj: Primorska - Solkan - Bilje

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 02 avg 2006 10:59

romunov Napisal/-a:Črvi, ki jih vidimo na sliki so verjetno vrsta iz rodu Eurythoe
Tako je.

romunov Napisal/-a:Če povem še po domače, ti črvi niso pobili črvov, črvi so bili že oslabljeni (stres v najrazličnejših oblikah), in ko žival pogine, so ti "bodičasti črvi" zelo učinkoviti pri iskanju mrtvega tkiva, ker imajo receptorje prilagojene za iskanje točno teh.
To je zelo poenostavljena razlaga, ki je sicer res bazirana na osnovnih podatkih o teh črvih. Ti črvi so res mrhovinarji in o tem smo že veliko pisali. Ne gleda na to jih sumim , da so požrli črve cevkarje Bispira sp. Možno je tudi, da so črvi cevkarji Bispira poginili in so potem bodičasti črvi opravili le delo mrhovinarjav , vendar glede na moje izkušnje z gojenjem črvom cevkarjev močno dvomim. Črvi cevkarji so bil en dan pred izginutjem lepo odprti. Oslabljen črv cevkar ima po mojih izkušnjah mlahavo krono ali pa je zaprt. Verjetnost , da so ti črvi cevkarji tako nenadoma poginili od oslabljenosti, je po moji oceni zelo majhna. Obstaja pa tudi možnost, da je črve požrlo kaj drugega.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 02 avg 2006 11:21

Dean Napisal/-a:. V podporo romunovu lahko povem, da imam v svojem nano akvariju kar nekaj teh bodičastih črvov in do sedaj mi še ni izginil nobel cevkar, ki je prišel k meni kot slepi potnik na živem kamenju ... zato upam, da mi tudi kakšen lepši ne bo ;-)
Se strinjam. Črvi slepi potniki niso ogroženi in tudi lepši z zelo veliko verjetnostjo ne bodo postali plen teh bodičastih črvov.

Naj omenim, da naša dikusija v zadnjih sporočilih nanaša na črve cevkarje Bispira brunnea. To je tudi razlog zakaj sem vprašal Aleksandra, o kateri vrsti se pogovarjamo, saj menim , da zelo malo možno povedati o črvih cevkarjih na splošno. Velja podobno kot za bodičaste črve, o katerih je tudi zelo težko govoriti na splošno, kot je že omenil Romunov.

Črvi cevkarji, ki pridejo v akvarij kot slepi potniki so običajno zelo trpežni, so skoraj neuničljivi in se hitro razmnožujejo. V mojih akvarijih že več kot deset let živijo in se množijo v družbi z bodičastimi črvi.

V refugiji, kamor sem dal črve cevkarje Bispira brunneaaimam poleg nekaj vrst manjših črvov cevkarjev (slepih potnikov), tudi dve vrsti velikih črvov cevkarjev, ki sodita med zahtevnejše za gojenje, pa tudi njih ni nič požrlo. Jaz torej navajam podatke in domneve za vrsto Bispira brunnea. Sem z veliko verjetnostjo prepričan , da jih je nekaj požrlo. Prav tako sem skoraj 100% prepričan , da to niso bile rakovice, ker jih v refugiju še nisem videl. Sumim pač bodičaste črve, katerih je v refugiju več in so tudi različnih vrst. Je pa vse skupaj le sum in moje opazovanje.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Aleksander dne 03 avg 2006 1:38

Sem z veliko verjetnostjo prepričan , da jih je nekaj požrlo.


Res je, izginili so prehitro za hiranje ali bolezen. Kaj jih je uničilo ni niti tako pomembno. Zaključimo lahko, da ta vrsta ni najbolj primerna za naše akvarije.
Uporabniški avatar
Aleksander
 
Št.: 883
Pridružen: 25 nov 2004 20:14

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 03 avg 2006 9:24

Aleksander Napisal/-a:.Res je, izginili so prehitro za hiranje ali bolezen. Kaj jih je uničilo ni niti tako pomembno. Zaključimo lahko, da ta vrsta ni najbolj primerna za naše akvarije.
Se strinjam.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Dean dne 11 jan 2007 12:58

Po zadnjih osebnih izkušnjah črvi cevkarji z mehko cevko niso varni pred to bodičasto golaznijo, vsaj pri meni ne.
Uporabniški avatar
Dean
 
Št.: 814
Pridružen: 24 okt 2005 14:14
Kraj: Primorska - Solkan - Bilje

OdgovorNapisal/-a Berdon dne 21 okt 2007 22:06

Zanima me če je kaj narobe, če so si tile črvi tako blizu?
namreč ne vem kako živijo v naravi :oops:

Slika

Slika

Pred vsem me zanima, če lahko eden drugemu škodujejo.
Uporabniški avatar
Berdon
 
Št.: 1490
Pridružen: 25 feb 2007 1:36
Kraj: Koper
Izkušnje: akv.19let, morska 2leti

OdgovorNapisal/-a Bojan dne 21 okt 2007 22:14

Berdon Napisal/-a:Pred vsem me zanima, če lahko eden drugemu škodujejo.


Drug drugemu prav nič ne škodujejo. Je pa dobro, da so toliko narazen , da se ne dotikajo s perjanicami, ker bi se tako lahko ovirali pri lovu na plankton.
Uporabniški avatar
Bojan
 
Št.: 9306
Pridružen: 12 nov 2004 16:44
Kraj: Ljubljana
Izkušnje: akv. 34let, morska 16let

OdgovorNapisal/-a Jasenka dne 22 okt 2007 16:25

ne trebaš brinuti, takvi crvi i u prirodi znaju živjeti jedan pored drugog (jadranski, vidjela sam) i nije im ništa.
Oni imaju mogučnost laganog pomicanja, pa ako im nešto bude smetalo, malo će se pomaknuti, a kako su im "glavice" vrlo okretne, i tu se lako jedan od drugog odmaknu i okrenu na svoju stranu.
Uporabniški avatar
Jasenka
 
Št.: 305
Pridružen: 01 dec 2004 17:03
Kraj: Zagreb

Prejšnji

Vrni se na Črvi

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 2 gostov