Stran 1 od 1

KORALINI GREBEN V MALEM

OdgovorObjavljeno: 31 maj 2008 0:03
Napisal/-a Berdon
Najprej bi pohvalil Deana za lep in zdrav akvarij, ter lepe fotografije in opis le tega.
Zanima, pa me če imaš res skozi celo leto v akvariju aktivno oglje , ali sem jaz narobe razumel to, kar je napisano v članku . Namreč kolikor mi je znano, ( oz. vsaj tako pravi večina akvaristov in trgovcev), je uporaba aktivnega oglja priporočena bolj poredko ( izredni primeri ) in to v kratkih časovnih obdobjih!?
Sicer pa imaš v akvariju izredno lepe korale, čestitam .

Članek 2008 št.1., Koralni greben v malem

OdgovorObjavljeno: 31 maj 2008 1:06
Napisal/-a Bojan
Slika

»O kako je majhen, pa saj na slikah izgleda večji« so prve besede ljudi, koi ga prvič vidijo v živo. Ta t. i. nano akvarij, je nastal kot posledica radovednosti, ki me je nekega dne pripeljala na slovenski forum za morsko akvaristiko - Sloreef. Takrat se mi je prvič porodila ideja, o izdelavi malega akvarija z nekaj enostavnimi, mehkimi koralami, ki je potem prerasla v veliko več kot sem si lahko predstavljal. Dandanes je to dokaj samozadosten in stabilen sistem v katerem uspeva več vrst trdih in mehkih koral, dve ribici in nekaj kozic.

Avtor: Dean Božič

Re: KORALINI GREBEN V MALEM

OdgovorObjavljeno: 31 maj 2008 1:52
Napisal/-a Dean
Berdon hvala za pohvale.
Ja, oglje imam ves čas notri. Hkrati z njim uporabljam odstranjevalec fosfatov in to je to. Sistem je res majhen in včasih si je težko predstavljat kako hitro ga lahko zapacaš. Par dni te ni, hranjenje prepustiš komu drugemu, tačas se ti zamaši cevka za zajem zraka od penilke ... sliši se kar malo izmišljeno, ampak če vprašate strica Murphyja :evil: ... še kako realno in doživeto.
S tega stališča in pa zaradi dnevnega hranjenja ves čas uporabljam oglje, saj je dnevni vnos raznih snovi nezanemarljiv. Do sedaj sem imel z ogljem dobre izkušnje, res pa je kot rečeno, da je to specifičen sistem-ček in da se trudim biti reden pri njegovi menjavi ... spet iz izkušenj, ko kdaj nisem bil in se je to hitro poznalo na koralah :roll: .

Re: KORALINI GREBEN V MALEM

OdgovorObjavljeno: 31 maj 2008 10:29
Napisal/-a Bojan
Berdon Napisal/-a: Namreč kolikor mi je znano, ( oz. vsaj tako pravi večina akvaristov in trgovcev), je uporaba aktivnega oglja priporočena bolj poredko ( izredni primeri ) in to v kratkih časovnih obdobjih!?
Tudi jaz stalno uporabljam aktivno oglje v svojem akvariju, v takoimenovanem pasivnem načinu.

Re: Članek 2008 št.1., Koralni greben v malem

OdgovorObjavljeno: 01 jun 2008 1:03
Napisal/-a Dean
Ja to sem pa res pozabil omenit ... tudi pri meni je oglje v pasivnem načinu, kot tudi odstranjevalec fosfatov.